maanantai 4. toukokuuta 2015

Erityisen jännittävä kirkolliskokousviikko

Turun kristillisellä opistolla käynnistellään kokousviikkoa. Työrytmissä on menossa uusi kokeilu. Varsinainen kokous alkaa huomenna. Tänään on aikaa valiokuntatyölle ja valmistautumiselle. Etukäteen suurin huomio on kiinnittynyt kahteen asiaan: seurakuntarakennemuutokseen ja diakonaattiin. Seurakuntarakennetta esitetään muutattavaksi niin, että jatkossa kaikki seurakunnat kuuluisivat johonkin seurakuntayhtymään. Olen edelleen ristiriistaisin mielin asian kanssa. Jos ajattelen vain kotiseurakuntaani Seinäjokea, tämä yhtymämalli ei tunnu mielekkäältä. Takana on vuosien muutosprosessi, jonka jälkeen on saatu aikaan yhden seurakunnan liitosseurakunta. Tämä päätös tarkoittaisi päätösten avaamista juuri, kun arki on alkanut hiljalleen palaamaan seurakunnan elämään. Pelkästään omaan napaan ei saa tuijottaa. Sitten on paljon niitä seurakuntia, joissa odotetaan, että joku ulkopuolinen taho pakottaa liitoksiin. Muuten ei näytä tarvittavaa yhteistyötä syntyvän. Tässä sitä sitten ollaan. Ei ole helppo ratkaisu, teki niin tai näin.

Diakonaatti on pitkä tarina blogissa avattavaksi. Hommaa on tuumittu 60-luvulta lähtien. Kyse olisi siitä, että diakoniatyöntekijät, nuorisotyönohjaajat, lapsityönohjaajat ja lähetyssihteerit tulisivat yhden ja saman vihkimyksen piiriin. Seurakuntalaiselle muutos ei ehkä olisi kovin iso, mutta seurakunnan viranhaltijoiden näkökulmasta muutos olisi suuri. Osa pelkää nyt ammattien puuroutuvan. Johtaisiko tulevaisuus siihen, että on enemmän yhteistä koulutusta ja yhteistä työtä? Moni ammattiryhmä pelkää virkojen säilymisenkin puolesta. Vallanjaostakin on paljon keskusteltu. Miten uudet vihkimysvirkojen edustajat ovat mukana kirkon päätöksenteossa. On tässä taas miettimistä.

Näiden kahden ohella on paljon pienemmältä tuntuvia, mutta merkityksellisiä asioita. Virsikirjan lisävihkot on nyt tarkastelussa. Eduskunnan päätös muuttaa avioliittolakia aiheuttaa tarvetta kirkossa käydä avioliiton merkitystä pohtivia keskusteluja. Tulevaisuusselonteko ja sen suhde muihin asiakirjoihin on yhä esillä. Taloudesta puhutaan taas varmasti aika paljon. Viime vuoden toimintakertomuksia katsellaan.

Saa muistaa kirkkoa ja sen päätöksentekijöitä iltarukouksessa. Luottamus on ollut kevään sana. Täälläkin on mielessäni iloa, yksinkertaisuutta ja luottamusta.

Ei kommentteja: